Wpisany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Mirocicach wtorek, 12 października 2010 10:10
Przepis został przygotowany na ogłoszony przez wojewodę konkurs kulinarny „Świętokrzyska potrawa świąteczna” przez Koło Gospodyń Wiejskich w Mirocicach.
Składniki:
- 5 jajek,
- 1/2 kg śledzi,
- 2 buraki,
- 2 marchewki,
- 2 cebule,
- majonez,
- 20 dag sera żółtego.
Sposób przyrządzenia:
Jajka ugotować, zetrzeć na tarce buraki, marchew ugotować i również zetrzeć na tarce. I warstwa: buraki i marchew- zetrzeć i zakwasić kwaskiem. II warstwa: majonez. III warstwa: śledzie pokrojone w kostkę i cebula oraz 2 łyżki oleju. IV warstwa: majonez. V warstwa: jajka starte na tarce. VI warstwa: majonez. VII warstwa: ser żółty starty na małych otworach tarki.
Wszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.
Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.
kontakt@swietokrzyskie.org.pl