Masło pietrkowe (pstrąg w maśle czosnkowo koperkowym)
Poprawiony: piątek, 25 grudnia 2015 22:44
Wpisany przez Krzysztof Żołądek
piątek, 25 grudnia 2015 22:37
Przepis pochodzi ze zbioru zatytułowanego "Smaczna jędrzejowska ryba" wydanego w formie poradnika kulinarnego przez Lokalną Grupę Rybacką "Jędrzejowska ryba". Zebrane w tym opracowaniu przepisy często od wielu pokoleń wykorzystywane są w kuchni mieszkańców ziemi jędrzejowskiej, gdzie hodowla ryb ma wielowiekową historię. Zwłaszcza karpie zajmują szczególne miejsce na lokalnch stołach, bowiem już w XII wieku Cystersi zajmowali się ich hodowlą, a w pobliżu klasztoru rozciągały się stawy hodowlane. Przepis poleca Grzegorz Szymański z Zagrody Edukacyjnej Ostoja Dworska.
Składniki:
- 30 dag wędzonego pstrąga
- 25 dag masła (około 2 kostki)
- 2 ząbki czosnku
- koperek (świeży lub suszony)
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Rybę musimy na początek obrać ze skóry i pozbawić ości. Mięso mielimy dwukrotnie przez maszynkę o drobnych oczkach. Czosnek po obraniu przeciskamy przez praskę lub trzeby na drobnej tarce. Dodajemy do miekkiego masła. Doprawiamy koperkiem, solą, pieprzem wedle uznania po czym dobrze mieszamy i odstawiamy na około 1 godzinę.
Idealnie smakuje ze świeżym pieczywem. Dla przykładu z podanego przepisu, masy wystarcza na 10 porcji chleba z Małogoskiego Herbowego Bochenka.
Na podstawie:
Smaczna jędrzejowska ryba - poradnik kulinarny, LGR "Jędrzejowska ryba", Jędrzejów 2013