Wpisany przez Krzysztof Żołądek sobota, 12 maja 2012 07:20
Czulent jest podawany na południowy posiłek w Szabat. Ponieważ nie wolno tego dnia gotować, potrawę przygotowuje się w piątek, a następnie przetrzymuje przez 24 godziny w ciepłym piekarniku, dawniej nazywanym szabaśnikiem.
Składniki:
- 1 kg kaszy pęczak,
- 1 kg mięsa wołowego,
- główka czosnku,
- 0,5 kg cebuli,
- 1 papryka czerwona,
- 1 kg fasoli czerwonej,
- 4 jajka,
- sól, pieprz,
- gęsi lub kaczy tłuszcz;
Przygotowanie:
Pokrojoną cebulę podsmażamy w gęsim tłuszczu i odstawiamy na bok. Obsmażamy też mięso pokrojone w kostkę gulaszową. Następnie układamy składniki w garnku warstwami - na samym spodzie układamy namoczoną wcześniej fasolę, potem obsmażone i przyprawione mięso, podsmażoną cebulę, a na samej górze cały czosnek. Przysypujemy całość pęczakiem i solimy. Na wierzchu układamy 4 surowe jajka (w całości). Wszystko zalewamy niewielką ilością wody. Naczynie przykrywamy i wkładamy do pieca. Pieczemy w niewielkiej temperaturze - im dłużej tym lepiej.
Wszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.
Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.
kontakt@swietokrzyskie.org.pl