Wpisany przez Krzysztof Żołądek niedziela, 05 lutego 2012 16:50
Kugel jest bardzo specyficzną potrawą kuchni żydowskiej. Jest to babka zapiekana z surowych lub gotowanych ziemniaków, makaronu lub ryżu. Może być przygotowana na słono lub na słodko - jako deser.
Kugel z rodzynkami
Składniki:
- 0,5 szklanki ugotowanego bez soli ryżu,
- 0,5 szklanki cukru,
- 3 szklanki mleka,
- 3 jajka,
- 1/4 szklanki rodzynek,
- wanilia,
- skórka pomarańczowa,
- masło;
Przygotwanie:
Ryż mieszamy z żółtkami i rodzynkami po czym dodajemy mleko. Z białek ubijamy pianę i mieszamy z przygotowanym wcześniej ryżem. Tak przygotowaną masę wkładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30-45 minut.
Wszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.
Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.
kontakt@swietokrzyskie.org.pl