Wpisany przez Barbara Grabda wtorek, 12 października 2010 09:55
Przepis został przygotowany na ogłoszony przez wojewodę konkurs kulinarny „Świętokrzyska potrawa świąteczna” przez Barbarę Grabda ze Stowarzyszenia KGW „Piaskowe Babki” w Piasku Małym w gm. Solec-Zdrój.
Składniki:
- kaczka (ok. 2 kg),
- 2 jabłka,
- ząbek czosnku,
- majeranek,
- sól,
- pieprz.
Farsz:
- kasza gryczana,
- 5 łyżek żurawiny,
- 2 jabłka,
- mała cebula,
- jajko,
- łyżka masła,
- goździki,
- sól, pieprz,
- szczypta cynamonu.
Sposób przyrządzenia:
Sprawioną kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Tak przygotowaną kaczkę zalewamy czerwonym winem i odstawiamy na 24 godziny w chłodnym miejscu. Następnego dnia przygotowujemy farsz: cebulę obrać, posiekać, przesmażyć na maśle. Dodać jabłka obrane i pokrojone w ćwiartki oraz żurawinę. Dodać wcześniej ugotowaną kaszę, przyprawić goździkami, solą i pieprzem. Wymieszać, ostudzić. Jajko roztrzepać, wlać do masy i wymieszać. Farszem nadziać kaczkę, otwór spiąć wykałaczkami.
Tak przygotowaną kaczkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160°C i pieczemy 1 godzinę i 20 minut. Podlewać wytwarzającym się sosem z dodatkiem czerwonego wina. Upieczoną kaczkę wyjmujemy z brytfanny i dekorujemy blanszowanymi jabłkami i żurawiną.
Wszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.
Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.
kontakt@swietokrzyskie.org.pl