Wpisany przez Koło Gospodyń Wiejskich „Macierzanka” piątek, 08 października 2010 07:51
Przepis został przygotowany na ogłoszony przez wojewodę konkurs kulinarny „Świętokrzyska potrawa świąteczna” przez Koło Gospodyń Wiejskich „Macierzanka” w Miedzianej Górze.
Ażeby podchlebiok udał się jak należy, trza przygotować: kawał mięsa wieprzowego (ok. 70 dag), które zmielić należy, jajek trzy, dobrą garść fasoli ugotowanej, taką samą garść kapusty słodkiej ugotowanej, cebulę i boczku wędzonego połeć, a i przypraw do smaku szczypt kilka. Fasolę, kapustę, cebulę i boczek zmielić, dodać 3 jajka i sól oraz pieprz.
Teraz trza brytfannę wyłożyć na dnie i po bokach mięsem doprawionym pieprzem i solą, a do środecka nakłaść farszu i na koniec zalepić wierzch znowuż mięsem. Wetknąć brytfannę do pieca na jakie 40 minut, po czym ostudzić nieco i podać jak kto lubi - czy z sosem grzybowym, czy ze skwarkami.
Wszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.
Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.
kontakt@swietokrzyskie.org.pl