Wpisany przez Krzysztof Żołądek sobota, 10 stycznia 2009 00:00
Nazwa pochodzi z gwary świętokrzyskiej i oznacza po prostu coś zmieszanego, skotłowanego. Na identycznej zasadzie opiera się przygotowanie kućmoka.
Składniki:
Przygotowanie:
Obieramy ziemniaki i ścieramy je na tarce odlewając nadmiar soku. Dodajemy jajko, mąkę, posiekaną cebulę, sól i pieprz. Całość mieszamy, wrzucamy na rozgrzany na patelni tłuszcz. Aby składniki nie przywarły musimy je stale mieszać do momentu, aż ziemniaki nam się podpieką. Wykładamy kućmoka na talerz i od razu spożywamy (zimny już nie jest tak smaczny). Można go też podawać ze szklanką schłodzonego mleka.
Smacznego!
Wszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.
Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.
kontakt@swietokrzyskie.org.pl