Karp "całkiem zalany"
Wpisany przez Krzysztof Żołądek
środa, 24 września 2014 18:54
Przepis pochodzi ze zbioru zatytułowanego "Smaczna jędrzejowska ryba" wydanego w formie poradnika kulinarnego przez Lokalną Grupę Rybacką "Jędrzejowska ryba". Zebrane w tym opracowaniu przepisy często od wielu pokoleń wykorzystywane są w kuchni mieszkańców ziemi jędrzejowskiej, gdzie hodowla ryb ma wielowiekową historię. Zwłaszcza karpie zajmują szczególne miejsce na lokalnch stołach, bowiem już w XII wieku Cystersi zajmowali się ich hodowlą, a w pobliżu klasztoru rozciągały się stawy hodowlane. Przepis ten polecają Panie Bogusława Wójcik i Monika Chrabąszcz z łowiska "Młyn".
Składniki:
- około 1 kg karpia
- bułka tarta
- odrobina mąki
- olej do smażenia
- przyprawy wedle gustu
Składniki zalewy:
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 2 cebule
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
Przygotowanie:
Karpia przyprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami, obtaczamy w bułce tartej i mące. Tak przygotowane kawałki smażymy.
Zalewę gotujemy krojąc uprzednio cebule w krążki. Po ostygnięciu wkładamy kawałki karpia. Całość przygotowań nie powinna zająć więcej niż godzinę.
Na podstawie:
Smaczna jędrzejowska ryba - poradnik kulinarny, LGR "Jędrzejowska ryba", Jędrzejów 2013