Potrawka drobiowa z bobem
Wpisany przez Krzysztof Żołądek
czwartek, 29 sierpnia 2013 08:20
Jest to typowa potrawa jednogarnkowa. Najczęściej przygotowana wieczorem poprzedniego dnia, a pozwalająca zasycić głód w ciągu całego dnia (w zależności od ilości domowników).
Składniki:- 40 dag filetów z piersi kurczaka
- 20 dag pomidorów
- 1 cebula
- 1 szklanka ugotowanego bobu
- 3 szklanki ugotowanego ryżu
- 1 szklanka śmietany
- 3 łyżki masła
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól i pieprz
- odrobina soku z cytryny
Przygotowanie:
Po opłukaniu filetów nacieramy mięso sokiem z cytryny. Dzięki temu zabiegowi zachowa swój ładny jasny kolor. Następnie filet kroimy w kostkę. Podobnie kroimy obraną cebulę i wrzucamy ją na rozgrzane na patelni masło. Gdy będzie zeszklona dokładamy mięso i smażymy 2-3 minuty na dużym ogniu. Po tym czasie dolewamy śmietaną, dodajemy sól i pieprz do smaku wedle upodobań. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszamy płomień, a całość gotujemy jeszcze przez kilka minut.
Gdy sos na patelni zacznie gętnieć dodajemy do niego bób, a także pokrojone wcześniej na kawałki pomidory. Mieszając, by składniki nie przywarły do dna, gotujemy całość jeszcze przez ok. 15-20 minut.
Potrawkę podawać z ryżem wymieszanym z posiekaną natką pietruszki. Gotując bób warto dodać do wody pół łyżeczki cukru, łyżeczkę soli oraz ząbek czosnku.